De verlaten stad

De Dam op maandag 30 maart om 16u

Deze middag fietste ik naar de Dam, ik wilde zien hoe verlaten de stad was. Het leek op de zondagen die ik me herinner waarin alles dicht was en de stad leeg was.

Ja, ik heb de stad stil mee gemaakt. Ooit in de vorige eeuw.
In deze eeuw is Amsterdam nooit meer stil. Overal mensen, veelal toeristen; toeristen lopend, toeristen slingerend over de straat fietsend , zingende Franse schoolklassen, groepen Chinezen waar ik me doorheen moest werken, dronken en lallende Engelsen, jonge giechelende stonede Italianen, Bulgaren, Zuid-Amerikanen. Overal en altijd de geur van wiet.

Ooit, in die vorige eeuw, verdwenen de toeristen in november en was de stad weer van ons, met Pasen kwamen ze weer. We moesten er altijd aan wennen dat de stad niet meer van ons was, maar het wende, altijd weer. De laatste jaren gingen ze niet meer weg.

Nu zijn ze er niet meer. De meeste winkels zijn dicht, alle cafés, broodjeszaken, juice bars, pannenkoek met Nutella plekken, overal waar je eten en drinken kon, dicht. Het stemde me droevig. Een paar zaken waren open, maar er was niemand binnen of mensen stonden op afstand, buiten te wachten want er mogen nergens meer dan drie mensen zijn. Hoeveel van die zaken zijn er nog over een jaar?

Ik neem foto’s van de verlaten Dam, een levend standbeeld pakte zijn spullen. En de stad is verlaten.

Amsterdam, de verlaten stad
Het Damrak met in de verte het CS

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: