Daisaku Ikeda

Daisaku Ikeda

Vandaag is het de 93e verjaardag van mijn leermeester Daisaku Ikeda. Toen ik in 2003 begon met het beoefenen van het Nichiren Boeddhisme was hij de president van de organisatie. (Hij heeft zich inmiddels als president teruggetrokken om de weg vrij te maken voor zijn leerlingen.) Veel van mijn medeleden spraken over ‘Sensei‘ wat mij als Nederlandse vrijgevochten vrouw een vreemd gevoel gaf. Ik herinnerde me een film met een wrede karateleraar die door zijn leerlingen Sensei werd genoemd en dit moesten blijven zeggen terwijl ze op zijn gebod vreselijke dingen deden. Het was een Amerikaanse film dus het liep goed af maar het woord Sensei dat simpelweg Leraar betekent had een nare klank voor me. Het duurde een paar jaar voordat ik kon zien dat ik veel leerde van Daisaku Ikeda omdat ik dagelijks zijn raad las en het duurde nog een paar jaar voor ik hem volmondig kon beschouwen als mijn leermeester. Daisaku Ikeda is een charismatische man die inspireert, prachtige foto’s maakt, mooie gedichten schrijft en me weet te raken met de dingen die hij zegt:

*Music could perhaps be called the most truly human form of dialogue we are capable of. Though people may differ in the color of their skin, the language they speak, their customs and ways, or the material culture which surrounds them, the power of music makes it possible for them to instantly communicate and respond to each other’s innermost feelings.

*The eyes of a poet discover in each person a unique and irreplaceable humanity. While arrogant intellect seeks to control and manipulate the world, the poetic spirit bows with reverence before its mysteries.

Uit de Nederlandse Wikipedia:

Daisaku Ikeda (Japan, 2 januari 1928) is een Boeddhistisch filosoof, auteur en activist. Sedert zijn 19 jaar bestudeerde en beoefende hij het Nichiren Boeddhisme.

In zijn jonge jaren was hij actief in de jeugdbewegingen. Op 3 mei 1960 werd hij verkozen tot derde president van de Soka Gakkai, waarbij hij hier de rol van de jeugd stimuleerde. Daarnaast stichtte hij de Komeito, een politieke partij die door de Soka Gakkai werd gesteund.

Ikeda is eveneens bekend als anti-atoom activist.

Uit de Engelse Wikipedia:

Daisaku Ikeda (池田 大作, Ikeda Daisaku, born 2 January 1928) is a Japanese Buddhist philosopher, educator, author, and nuclear disarmament advocate.He has served as the third president and then honorary president of the Soka Gakkai, the largest of Japan’s new religious mouvement. Ikeda is the founding president of the Soka Gakkai International (SGI), the world’s largest Buddhist lay organization, which declares approximately 12 million practitioners in 192 countries and territories, of whom more than 1.5 million reside outside of Japan as of 2012.

Ikeda was born in Tokyo, Japan, in 1928, to a family of seaweed farmers. He survived the devastation of World War II as a teenager, which he said left an indelible mark on his life and fueled his quest to solve the fundamental causes of human conflict. At age 19, Ikeda began practicing Nichiren Buddhism and joined a youth group of the Soka Gakkai, which led to his lifelong work developing the global peace movement of SGI and founding dozens of institutions dedicated to fostering peace, culture and education.[] His accomplishments are honored internationally; in Japan, he has been subject to political controversies surrounding the party Kōmeitō which he founded.

In the 1960s, Ikeda worked to reopen Japan’s national relations with China and also to establish the Soka education network of schools from kindergartens through university levels, while beginning to write what would become his multi-volume historical novel, The Human Revolution, about the Soka Gakkai’s development during his mentor Josei Toda’s tenure. In 1975, he established the Soka Gakkai International, and throughout the 1970s initiated a series of citizen diplomacy efforts through international educational and cultural exchanges for peace. Since the 1980s, he has increasingly called for nuclear disarmament. Ikeda’s vision for the SGI has been described by Olivier Urbain, then director of the Toda Peace Institute founded by Ikeda, as a “borderless Buddhist humanism that emphasizes free thinking and personal development based on respect for all life.”

By 2015, Ikeda had published more than 50 dialogues with scholars, peace activists and leading world figures. In his role as SGI president, Ikeda has visited 55 nations and spoken on subjects including peace, environment, economics, women’s rights, interfaith dialogue and Buddhism and science. Every year on the anniversary of the SGI’s founding, 26 January, Ikeda submits a peace proposal to the United Nations.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: