Geluk

Je hebt moed nodig om gelukkig te worden. ~ Daisaku Ikeda

De laatste twaalf dagen van dit jaar ben ik samen met mijn boeddhamaten PG en EdlB op een spirituele reis van Kamakura naar Kyoto. Vandaag zijn we op de zesde dag die ik zie als de zesde etappe. Het thema van vandaag is: op weg naar de overwinning. Overwinnen is een mooi begrip in het boeddhisme dat ik beoefen. Het gaat om het overwinnen op jezelf. Je negatieve eigenschappen overwinnen.

Het onderliggende thema vandaag is een uitspraak van Shakyamuni Boeddha: Leef niet in het verleden, droom niet van de toekomst, focus je geest op het hier en nu. Ik ben deze Kerstdag begonnen met een uur lang herhalen van de mantra: Nam myoho renge kyo. Deze mantra heeft heel veel betekenissen en is een mantra die ik mijn hele leven lang kan bestuderen en die ik ook de rest van mijn leven zal reciteren. Waar het simpel gezegd op neer komt is dat met nam myoho renge kyo ik mezelf beloof gelukkig te zijn, in welke omstandigheid ook. Ook dit gaat veel dieper dan wat je hier op het eerste gezicht leest, voor gelukkig zijn is moed nodig. Ook als de omstandigheden abominabel wil dat niet zeggen dat een mens ongelukkig is. Of dat ik ongelukkig moet zijn.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: