Ken ik me

Ons zelf kennen is niet zo makkelijk. Niet voor niets zei de monnik Nichiren dat we onze wenkbrauwen hoewel heel dicht bij onze ogen niet kunnen zien. Wie wij zijn en wat wij zijn is ons vaak niet duidelijk. Vooral bij begrippen als verslaafd of depressief kostte het mij een lange tijd voor ik begreep dat het op mij van toepassing was. In de eerste tijd na het overlijden van mijn vader en mijn ineenstorting had ik geen idee dat ik in een depressie zat. Ik voelde me gewoon enorm ellendig en schaamde me daar diep voor. Ik had geen enkel begrip voor mezelf en de situatie waar ik in zat. Het kwam niet in me op dat het misschien wel normaal was dat ik verdriet had omdat mijn vader dood was, mijn moeder dood was en mijn ouderlijk huis niet langer bestond. Ik leefde bij de dag. Nadat de Mensendiecktherapeute mij had gevraagd of er niet een sport was die ik leuk vond herinnerde ik mij een zomer op een camping in Mierlo. Ik was een jaar of twaalf. Er was een meertje op de camping waar ik kilometers in aflegde, heen en weer zwom ik over de ven, vaak hele stukken op mijn rug terwijl ik naar de hemel keek en me gedragen wist door het water. Vrij had ik me gevoeld en onafhankelijk. Dit zou ik kunnen gaan doen, dacht ik, ik zou kunnen zwemmen, ~ wordt vervolgd

We common mortals can see neither our own eyebrows, which are so close, nor heaven in the distance. Likewise, we do not see that the Buddha exists in our own hearts. You may question how is it that the Buddha can reside within us when our bodies, originating from our parents’ sperm and blood, are the source of the three poisons and the seat of the carnal desires. ~ Nichiren Daishonin

Gosho: New Year’s Gosho (nichiren.info)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: