Vriendschappen

Alles wat ik weet over vriendschap heb ik geleerd van mijn ouders, zij hadden levenslange vriendschappen.
Mijn vader Koert is zijn hele leven bevriend geweest met Jan, Wim en Otto, drie vrienden die hij op veertienjarige leeftijd had gemaakt op het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen. Mijn vader kon ontroerd vertellen hoe zij vieren hadden besloten de door de Duitse bezetters vereiste loyaliteitsverklaring* niet te ondertekenen en hoe zij met een handdruk afscheid namen en niet wisten of zij elkaar ooit nog zouden zien. Alle vier doken ze onder. Ze overleefden de oorlog en bleven bevriend.
Mijn moeder had vriendin Mimi die ze tijdens WO2 in een hospitaal had leren kennen en ook zij waren hun leven lang bevriend. Mimi en Jan met zijn vrouw Jannie voelden als mijn familie. Mijn moeder had geen familie, het grootste deel van mijn vaders familie woonde in Canada en met zijn eigen broer die hier was gebleven was het contact goed maar zeker niet uitbundig. Dat was wel het geval met Jan en Jannie, Otto en zijn vrouw Koosje en Wim en Hillie die mijn vader attent had gemaakt op mijn moeder. Maar hier zal ik een andere keer over schrijven. Elk jaar gingen de vier vrienden met elkaar een weekend weg en Mimi ging vaak met ons gezin mee op vakantie. Mimi had geen man. Ik was dol op Mimi en zij op mij.

[*De loyaliteitsverklaring was een verklaring die studenten in Nederland in 1943 moesten ondertekenen. In die verklaring moesten zij beloven dat ze zich zouden ‘onthouden van iedere tegen het Duitse Rijk […] gerichte handeling’. De verklaring werd door de Duitse bezetter op 13 maart 1943 ingevoerd, de studenten hadden tot 10 april de tijd om de verklaring te ondertekenen. Wie niet tekende, mocht geen college meer lopen.]

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: