Veranderd Nederland

Hoe Nederland veranderd is in de zestig jaar dat ik leef. Dat gestress met die CITO toets, dat had je niet toen ik op wat toen nog de Lagere School heette. Ik deed toelatingsexamen voor het Lyceum en ik kon gewoon naar de keuze van mijn ouders. Ik had zelf niks in te brengen en had ook geen echte mening over waar ik naar toe zou willen.

Nu lees ik in Het Parool dat basisschoolleerlingen al een waslijst aan keuzes voor scholen moeten maken zodat als ze uitgeloot zijn voor hun favoriete school er iets anders op hun lijstje staat. Wat een keuzes, uitgeloot worden op je elfde of twaalfde, wat een gruwel en ook een keuze moeten maken uit vele mogelijkheden, ook een gruwel.

En dan die CITO test… Gisteren viel ik na het zwemmen in een uitzending met gekleurde jonge Nederlanders die vertelden over hun ervaringen  met racisme.

Hoe gruwelijk!

Een meisje met een Marokkaanse achtergrond vertelde dat zij ondanks een score van 540 (zegt me eerlijk gezegd niks), het schooladvies kreeg om naar een praktijkschool te gaan, gelukkig had ze een strijdbare moeder die voor haar in de bres sprong maar ze vertelde dat alle gekleurde kinderen bij haar in de klas een praktijkschooladvies kregen. De moeder die verhaal kwam halen kreeg te horen dat: ‘ ja haar dochter had een 540 score op de toets maar dat was maar een momentopname’ , mijn mond viel open. Woede, schaamte en onbegrip zorgden voor deze beweging. Bij dat meisje was het blijkbaar een momentopname waar geen waarde aan zat, en bij de blanke kinderen in de klas was het geen momentopname? Wat een verschrikkelijkheid, wat me op een ander punt brengt en dat is de verrijking in Nederland met mensen uit andere landen en andere achtergronden.

Mijn lagere school was blank en gereformeerd. Ik vond het een verschrikkelijke school en begrijp nog steeds niet goed waarom mijn ouders me op die school hebben gedaan. Soms denk ik dat het goed is dat ze zo jong overleden zijn want anders had ik ze nog wel eens aan de oren getrokken: waarom die school…en waarom dat niet….en waarom

Nu ze dood zijn kan ik ze dat niet meer vragen en dat is misschien maar goed ook want wat hadden ze met dat soort vragen gemoeten, het was gebeurd, ze hebben het gedaan omdat ze dachten dat het veilig was, we hoefden namelijk geen gevaarlijke weg over te steken en konden gewoon zelf naar school lopen.

Iets dat ik trouwens ook deed toen ik vier was en naar de kleuterschool ging, mijn moeder was de route een keer met me gelopen, ze leerde me drie keer te kijken als ik overstak, eerst naar links, dan naar rechts en dan weer naar links en dat deed ik braaf, ik liep alleen naar school, een heerlijk wandelingetje van een minuut of twintig denk ik nu

Dat kon toen ook nog, een klein kind alleen naar school laten gaan.

Nu zijn er auto’s en kinderlokkers, die had je toen ook, dat is niet veranderd.

Wat ook veranderd is in die zestig jaar zijn de Nederlanders zelf, we waren in mijn ogen best een rustig volk, uitbundigheid zat niet in de aard van de Nederlanders maar die aard is helemaal veranderd, Nederlanders zijn helemaal niet meer bescheiden en rustig, ze brullen, ze schreeuwen, nou ja, niet mijn kopje thee.

Maar Nederland is een land in beweging, we bewegen ons voort naar de toekomst, soms met onze rug erheen, soms met onze ogen dicht. Ik ben misschien het type dat me naar voren beweegt met mijn gezicht naar het verleden.

Vroeger was alles anders, vroeger was alles mooi, maar vroeger is dood.

Vroeger bestaat niet meer.

Vroeger als er weer een stuk land ontgonnen werd omdat er in de toekomst huizen nodig waren en ik huilend tegen mijn vader waar zijn die bomen gebleven zei mijn vader:

Dit is de vooruitgang.

En vooruit gaan we om nooit weer terug te keren.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: