Draaien en kraken

Vandaag naar het Stedelijk.


Naar de tentoonstelling van Tinguely, ik kende hem als man van Niki Saint Phalle en later van het roestige kunstwerk dat tentoongesteld was op Art Zuid aan de Apollolaan. Als je maar lang genoeg wachtte en lang duurde niet echt lang zette het zich in werking met veel gekraak en gebel. Ik begreep dat de sjieke bewoners van de Apollolaan geklaagd hadden over het lawaai en dat het later ’s nachts werd stil gezet. 

Hij heeft nu een tentoonstelling in het Stedelijk en het is niet zijn eerste. Al in 1961 stelde hij tentoon in het Stedelijk, een bizarre tentoonstelling zoals nooit nog gezien was, er was een kamer vol ballonen waar wind doorheen werd geblazen en er was een kamer waar mensen de twist dansten. Een behoorlijk stijve dans waarin vooral de armen heen en weer gingen. Ed van der Elsken heeft het allemaal gedocumenteerd, je ziet vooral veel jonge mensen erg enthousiast en met blije gezichten, dat was het doel van Tinguely. Het zou me eigenlijk niets verbazen als onze ouders mijn broer, zusje en mijzelf op een zaterdag mee genomen hadden naar deze tentoonstelling.  Hierna exposeerde hij nog twee keer in het Stedelijk, de eerste keer met andere kunstenaars in een tentoonstelling die Dylaby heette, Dynamisch Labyrint waarin de bezoeker zich een weg moest banen door verschillende zalen die allemaal waren ingericht door een andere kunstenaar.

Ik geloof dat ik wat dingen door elkaar haal, gelukkig is er Internet om dingen te checken. De eerste tentoonstelling in 1961 heette Bewogen Beweging waarbij het publiek zelf dingen in beweging kon zetten, bij de tweede tentoonstelling werd er gedanst en was die zaal met ballonnen.

Tussen hem en Niki Saint Phalle ontwikkelde zich een turbulente liefde en ze maakten samen een tentoonstelling in het Moderne Kunst Museum in Stockholm waar de bezoeker door de vagina van een enorme vrouw de tentoonstelling kon betreden

Ga kijken. Nog tot 5 maart 2017.

http://www.stedelijk.nl/tentoonstellingen/jean-tinguely

http://www.stedelijk.nl/en/exhibitions/jean-tinguely-machine-spectacle

 

http://members.home.nl/kunstna1945/belangrijke%20tentoonstellingen.htm

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: