Uit de brief van mijn moeder – Nano

Zijn vader was net als Kees dominee, het was een strenge onpersoonlijke man die uiterlijk veel op Kees leek, dezelfde stompe neus, dezelfde zware wenkbrauwen en hetzelfde dikke golvende haar. De moeder van Kees was een lieve vrouw maar zij was vooral een sloof, Moeder stond voortdurend in de keuken, ze kookte of bereidde dranken voor de mannen in de familie Wegman die sigaren rookten en het eten op aten en de dranken dronken dat hen voor de neus werd gezet.

Kees had twee zussen waarvan de jongste erg aan mij gehecht was. Het was een meisje met mooie bruine ogen dat het liefste tegen me aan zat en mijn hand vasthield. Nu denk ik dat ze misschien net zoals jij was maar toen wist ik niet dat er meisjes bestonden die van meisjes hielden en niet van jongens. Ik vond het aan de ene kant prettig als zij mijn hand vasthield maar ik voelde me ook opgelaten, vooral omdat Kees vaak naar zijn zusje uitviel.

‘Laat Tati met rust, Alma, hou toch op met die handtastelijkheden, zie je niet dat Tati er niet op gesteld is? ’

Dat laatste was niet waar maar ik liet het zo. De aanraking van Alma vond ik prettig. Ik wist dat ik Alma wel zou missen maar verder niemand van zijn familie. Ook Kees niet. Zijn oudste zus was een keurige dame die met afkeer naar me had gekeken toen Kees mij voor de eerste keer naar huis had gebracht. Terwijl ik mij in het toilet verschoonde hoorde ik dat ze aan Kees vroeg wat hij met die negerin moest. Luidruchtig kuchend kwam ik de keuken in. Ik kon het niet laten om de zuster een boze blik toe te werpen. Kees was rood geworden. Hij heeft me nooit iets gevraagd over mijn afkomst, waarschijnlijk omdat hij bang was dat ik inderdaad negroïde bloed had en hij een afkeer had van alles wat niet blank was. Wat wel voor de familie Wegman pleitte en ik wil dat absoluut hier gezegd hebben was dat ze ten tijde van de tweede Wereldoorlog Joodse onderduikers hadden en ook RAF piloten die gewond waren verzorgden tot ze weer terug naar Engeland konden. Het waren goede christenen, goede gereformeerde mensen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: