Alles is verzonnen

Lieve lezers, een vooruitblik op mijn verhaal De Blauwe Haai. Slechts een paar regels.

Dalia klopte op mijn kamerdeur. ‘Kom je naar Jozefs kamer?’ vroeg ze. Jozef had eten gehaald, patat met kroketten met een salade en appelmoes. Zijn tafel was leeg en alles wat er op lag lag nu bij de grote stapels van eerder. Waarschijnlijk zou hij na het eten alles er weer opgooien.

‘Volgens mij is Moeder gek geworden.’ Zei Dalia.

‘Misschien was ze dat altijd al,’ zei Jozef.

‘Mmmmm,’ Ik had mijn mond vol en wist ook niet of dit werkelijk was wat ik dacht. Het was zo gemakkelijk om te denken dat als iemand iets deed wat we niet begrepen dat iemand gek was geworden.

Je werd toch niet zomaar gek?  En wat hield het eigenlijk in als iemand ‘gek’ was geworden? Hoe ‘gek’ was iemand? Als iemand ‘gek’ was  was iemand dat dan altijd geweest? Was onze moeder ‘gek’? Als onze moeder gek was geworden was dat toch ook vreselijk voor haar? Gek, was dat het missen van contact met de werkelijkheid? Niet meer weten of wat je voelde echt was en of echt gebeurde wat je dacht dat er gebeurde. Je partner ging vreemd maar was dit ook zo of dacht je alleen maar dat dit gebeurde? Stel dat was iets, je partner die vreemdging. Je twijfelde er eerst aan en langzamerhand begreep je steeds meer dat het zo was. Je partner ging vreemd. Je wilde er niet aan maar het was zo. Wanneer was je dan eigenlijk gek? Toen je nog geloofde dat je partner niet vreemdging? Of toen je door had dat z/hij wel vreemdging? Werd je dan gek? Of was je het al. Was mijn moeder die vrouw waar ik zo van hield gek? Was ze alsmaar al gek geweest? Was niets van wat ze had gezegd waar? Of was juist alles waar want gekken spreken de waarheid.

‘Wat zit je fanatiek te kauwen, Teddy. Waar zit je met je hoofd?’

‘Bij gek, ‘zei ik, ‘volgens jullie is Moeder gek geworden. Maar kan dat zo maar? Kun je zomaar gek worden? Of is ze gek geworden toen ze begreep dat Vader iets had met die Jamie? En dat hij haar al die jaren bedrogen had? Heeft dat haar gek gemaakt of was ze daarvoor al gek? Dat, toen ze nog geloofde dat vader haar niet bedroog, al wees alles erop dat ze dat wel deed, ze al gek was?’ Ik ratelde als een kip zonder kop.

~wordt vervolgd maar niet noodzakelijk in de juiste volgorde

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: