Sneeuwluipaard

In de jaren tachtig las ik een schitterend boek van de schrijver Peter Mathiesen die op een trek gaat in Nepal om de een of andere wijze boeddhistische  leraar te bezoeken. Hij wil ook heel graag de mytische sneeuwluipaard zien en gaat daar ook naar op zoek. Hij ziet het beest niet. Daar zit een wijze les voor hem in volgens zijn leraar – waarschijnlijk zoiets als dat als je ergens op jaagt je het juist niet ziet en dan verpakt in onbegrijpelijke maar wijze zinnen.

Nu hebben ze foto’s gemaakt van de sneeuwpanter – alleen bestaat zo’n beest niet en wordt hiermee de sneeuwluipaard bedoeld.

Ja daar kijk je gek van op, sneeuwpanter

India Snow LeopardsEen zeldzame foto van een sneeuwluipaard in Kargil, in het Indiase (maar betwiste) gebied Jammu en Kashmir. Foto AP / World Wildlife Fund

WETENSCHAPWant ineens staat hij op de foto, en dat gebeurt zelden. Maar natuurbeschermers hebben enkele zeldzame sneeuwpanters na maanden geduld weten vast te leggen. De beesten liepen rond in een afgelegen gebied op de grens tussen Pakistan en India.

Infraroodcamera’s, die maanden geleden werden opgezet door het Indiase World Wildlife Fund (WWF), legden de volwassen sneeuwpanters (Panthera uncia) vast in het district Kargil. Dat is slechts een paar kilometer van zwaarbewaakte militaire zone die door het betwiste gebied Kashmir loopt.

Volgens het WWF is het pas de tweede keer dat de bedreigde dieren zijn vastgelegd in Kargil. In 2009 werd er een gespot terwijl hij aan het jagen was op Aziatische berggeiten.

SneeuwpanterFoto AP / World Wildlife Fund

In 2008 won Steve Winter de World Press Photo voor natuurfotografie met zijn plaat van een sneeuwpanter in een reservaat in India. Ook zijn foto was gemaakt met een op afstand bestuurbare camera.

De vondst is extra bijzonder, omdat men er bang voor was dat de dieren uit het gebied waren verjaagd nadat het conflict om de Kargil-bergen tussen Pakistan en India oplaaide in 1999, waarbij honderden soldaten omkwamen.

Sneeuwpanters zijn een van de meest bedreigden van de grote katten. Ze worden bedreigd door stropers, het verlies van hun natuurlijke leefgebieden en ze worden gedood door boeren die boos zijn om hun verloren vee.

De dieren zijn moeilijk te bestuderen. Ze leven in extreem koude gebieden die moeilijk te bereiken zijn. Aangenomen wordt dat er nog tussen de 4.000 en 6.500 sneeuwpanters in het wild leven, vooral in de Himalaya in Afghanistan, Bhutan, Siberië, Mongolië, Pakistan en India.

Uit de NRC
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/03/01/ja-daar-kijk-je-gek-van-op-sneeuwluipaard/

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: