>Allochtoon ?

>

5 september 2009
Interessant interview in de Volkskrant met de schrijver van de hit Laagland – Netherland Joseph O’Neill die het woord ‘allochtoon’ verafschuwt.

” …Het lijkt een neutraal begrip, maar het heeft dezelfde bijklank als het woord ‘neger’. Het is buitengewoon verwoestend om mensen op die manier te catalogiseren. “

Ik sluit me volledig bij hem aan. Laten we ophouden met dat woord. Het wordt alleen maar gebruikt voor moslims en betekent allang niet meer wat het zou moeten betekenen want wees eens eerlijk: bij het woord allochtoon denk je echt niet aan je Duitse vriendin die hier pas tien jaar woont.

Alleen al in Amsterdam hebben we meer dan 150 nationaliteiten en samen maken we deze stad tot wat ze is; sinds eeuwen een vrijplaats waar mensen van overal hebben kunnen zijn wie ze zijn. Ik ben er trots op het boeddhisme te beoefenen met mensen die wonen in de Pijp en de Rivierenbuurt en hun wieg hadden staan in Engeland, Amerika, Japan, Portugal, Brazilië, Nederland, Polen, Suriname, Curaçao, Sint Maarten, Servië, Hongarije, Duitsland, Roemenie en Italië. Allemaal Amsterdammers.

Voor het weer wonen we hier niet maar wel voor de vrijheid. Wie die niet wil (of aan kan): Ga. Ga, als het je niet bevalt. Ga als je geen respect kunt opbrengen voor het gevarieerde aanbod aan mensen, culturen, religies en seksuele voorkeuren dat met je leeft in deze pracht stad. Ga, als je de Amsterdammers, samen meer dan honderdvijftig nationaliteiten, de schuld geeft van je misère. We kunnen altijd meer ruimte gebruiken.

Wij maken hier de dienst uit, niet Els Iping die terecht of onterecht, het pispaaltje van Amsterdam is geworden. Wij vrijheidslievende en tolerante Amsterdammers bepalen hoe het hier gaat op straat en niet de vervelende zich vervelende jeugd die zegt er geen deel van uit te maken en die in hun slachtofferschap de pispaaltjes van iedereen worden. Wij bepalen zelf hoe we omgaan met die rijke veelzijdigheid die je kunt zien in elke buurt van Amsterdam. Amsterdam bestaat alleen uit Amsterdammers.

Dus niemand is meer allochtoon. Al verwacht ik wel dat rond 2025 het woord Allochtoon zal terugkeren als Geuzennaam.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: