>Women in wartime – exhibition Melkweg photogallery

>Women in a Wartime
Patrizia Casamirra
Galerie, Marnixtraat 409 – Amsterdam

The Old Testament of the Bible makes a significant reference to this abuse of power. In contrast to the commandments, “You shall not kill” and “You shall not covet your neighbor’s wife”, the following verses appear (Deuteronomy 20):

You shall put all its males to the sword, but you may take the women, the dependants, and the cattle for yourselves, and plunder everything else in the city […] This is what you shall do to cities at a great distance, as opposed to those which belong to nations near at hand.

Op vele plaatsen in de wereld verwoesten oorlog en conflicten hele volken. In deze situaties lijden vrouwen het meest. Zij verliezen alles wat ze hebben: hun kinderen, hun mannen, hun huizen.
Maar meer dan alles verliezen ze hun waardigheid. En toch vinden zij in dit drama de kracht en vaardigheid om te reageren en het onrecht te bestrijden.
Deze vrouwen hebben associaties en netwerken van solidariteit over de hele wereld gecreëerd om te interveniëren, te bemiddelen en soms het lot van een hele natie te transformeren. Overal in de wereld werken vrouwen zonder na te denken over hun eigen veiligheid. Ze werken in de ‘frontlinie’ omringd door crisis en oorlog. Ze zoeken gerechtigheid en herstel daar waar afbraak is geweest. Zij werken aan verzoening.

Patrizia Casamirra (Rome, Italië) reisde naar Argentinië, Guatemala, Bosnië, Palestina en Rwanda. Deze landen hebben symbolische waarde. Zorgvuldig gekozen representeren ze alle vrouwen op aarde in hun diverse culturele en religieuze context, hun leven en werk voor vrede, gerechtigheid en samenwerking. Ze concentreerde zich op vrouwen die oorlogen overleefd hebben en op hun ervaringen als vrouw in conflictsituaties. Deze waren overal identiek. Er is geen verschil.
Extra aandacht gaf ze aan vrouwen die geweld en gevangschap ervaren hebben en die actief zijn in het verdedigen van mensenrechten.

Doel van deze tentoonstelling is om het belangrijke werk van deze vrouwen zichtbaar te maken – een realiteit die anders niet gezien wordt en niet bekend is in de rest van de wereld. Het gaat om bewustwording, om de waarde van solidariteit tussen spontane groeperingen, tussen individuele vrouwen die dagelijks werken aan de organisatie van assistentie en support om te overleven en voor het leven zelf, gerechtigheid, waardigheid en vrede.

De tentoonstelling bestaat uit portretten met begeleidende korte interviews en foto’s van de leefomgeving van vrouwen die mishandeld zijn en/of gevangen hebben gezeten en die zich actief hebben ingezet voor burgerlijke vrijheden.

WOMEN IN A WARTIME staat onder het patronaat van Amnesty International.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: