Mijn omama

Mijn achterneef Peter heeft deze foto zojuist op mijn tijdlijn gezet met de volgende verklaring:

Lilian Beatrice Loth, een halfzuster van mijn oma, en Frances Betsij Johanna Triebels (rechts op de foto). Ik neem aan dat zij, verkleed als ‘Spaanse schonen’ (compleet met waaiers), op het punt stonden in Paramaribo naar een gecostumeerd bal te gaan.

De twee vriendinnen waren bijna even oud: Lily Lothwerd op 15 januari 1886 geboren op plantage Leasowes (in het district Coronie), Betsy Triebels op 23 juli 1886 in Paramaribo.
Lily was de dochter van Herman H.J. Loth (1851-1891), een plantagedirecteur, en Mary Jane Franklin (1857-1940). Betsy was de dochter van Joh(a)n E. Triebels (1855-1934), onderzoeker naar balata, houder van een goudconcessie en boekhouder, en Françoise Louise Snijders (1857-1934).
De foto is zeer waarschijnlijk vóór 1907 genomen. Op 29 september 1907 vertrok Betsy per ss Prins Willem I van de Koninklijke West-Indische Maildienst van Paramaribo in de richting Demerara, Trinidad, Curaçao, Port-au-Prince en New York. Ik weet niet waar zij van boord is gegaan en wat er verder van haar is ‘geworden’.
Lily trouwde op 31 januari 1907 – de huwelijksreis ging naar Demerara – met de ruim veertien jaar oudere Nederlander Jules M.G. Koorevaar (1871-1936), die werkzaam was bij het Departement der Koloniale Vaartuigen en later als gezagvoerder bij de koopvaardij. Na het overlijden van hun dochtertje Anna Maria (1908-1909) vertrok het echtpaar Koorevaar-Loth in 1912 naar Rotterdam. Op 7 maart 1922 overleed Lily, op weg naar Batavia in Nederlands Oost-Indië, aan boord van het ss Tabanan – volgens het scheepsjournaal “stoomende in den Indische oceaan van Suez naar Colombo, Ceylon” – aan de gevolgen van ‘hersengriep’. Zij was 36 jaar en liet een dochtertje, Kitty Koorevaar (1921-1988), achter van drie maanden. Tot zover Peter. Nu ik: Kitty Koorevaar was mijn moeder.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: