Nacht

Amsterdam by night

Na een mooie avond bij Tom waarin we vier aflevering van de serie Borgen kijken fietst ik rond één uur naar huis.
Hij en ik wonen vijf minuten van elkaar en de Waalstraat is onze verbinding, naar hem sla ik rechts de Waalstraat in, steek de Rooseveltlaan over en neem de tweede links. Van hem doe ik het omgekeerde.
Vannacht fietst ik vrolijk door de nacht. Het is een heldere, veelbelovende nacht, de lente zit in de lucht. Op de Waalstraat gekomen hoor ik een angstig doordringend gegil. Alsof een meisje wordt lastig gevallen, ik speur de straat af en vermoed dat het geluid van een twintig meter verderop komt. Dan komt er een jongen van de overkant van de straat rechtop me af gefietst, als hij bijna tegen me aan fietst gaat zijn mond wagenwijd open en schreeuwt hij een angstaanjagende schreeuw in mijn gezicht terwijl hij me met grote ogen woedend aankijkt. Ik schrik me rot. Ik schrik me een hoedje. Ik schrik ik schrik ik schrik. Ik kijk na hoe hij de hoek om fietst. Een man haalt zijn brommer van het slot, hij kijkt mij vriendelijk lachend aan maar ik ben zo geschrokken dat ik ook hem angstig aankijk. Even later komt de brommer me achterop. Ik hou mijn stuur stevig vast, ik tril en ben bang. Wat als er echt iets gebeurt, reageer ik dan ook zo, met angst? Dan ben ik verloren. De brommer haalt me in, de man kijkt me vriendelijk aan maar ik kan echt niet vriendelijk terugkijken.
Mijn lijf zit in de stressstand en eigenlijk nu na een etmaal nog steeds.
Bij thuiskomst bel ik mijn vriendin M die in Amerika woont, haar spreek ik elke dag. Ik zeg: weet je wat mij net is gebeurd, nee natuurlijk weet je het niet…. Ik vertel het verhaal en vertel haar en vooral mijzelf, dat ik nu veilig ben, in huis, op de bank, deuren op slot, kat op schoot, zij herhaalt het en stelt me ook gerust, ik ben blij dat ik praat met een lieve vriendin die begrijpt wat er gebeurd is en hoe het me geraakt heeft.
De dag erna giert de angst nog steeds in mijn lijf.
Ik haal bij de bakker een mokkagebakje en eet dat smakelijk op. Het gaat weer.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: