Vliegtuig verdwenen pilote Earhart gevonden’

‘Vliegtuig verdwenen pilote Earhart gevonden’

19/08/12, 16:32  − bron: NOS / Discovery News / HLN.be
© AFP. Amelia Earhart.

Onderzoekers hebben in de Stille Oceaan resten gevonden die mogelijk afkomstig zijn van het vliegtuig van Amelia Earhart, de eerste pilote die de Atlantische Oceaan overvloog. Dat melden verschillende media op basis van een artikel van TIGHAR (The International Group for Historic Airplane Recovery).

De voorwerpen, waarschijnlijk een stuurwiel en een landingsgestel, werden gevonden op de plek waarvan al gedacht werd dat het toestel van Earhart daar in 1937 was neergestort. Met de vondst hopen de onderzoekers een stap dichter te zijn bij de oplossing van het mysterie van de Earharts verdwijning.

De nu gevonden voorwerpen werden met een onderwatercamera gefilmd en later vergeleken met foto’s van haar vliegtuig. Bij eerdere expedities werden op dezelfde plek ook nog een handcrème en een crème tegen sproeten gevonden, die veel gebruikt werden door vrouwen in de jaren 30.

De onderzoekers denken niet dat zij het volledige vliegtuigwrak zullen kunnen vinden. ‘De oceaan is veel te wild’, aldus een lid van het onderzoeksteam. ‘Het grootste deel van het toestel is al lang diep onder de zeebodem verdwenen’.

Lady Lindy
Earhart was de tweede persoon en de eerste vrouw die de oversteek van de Atlantische Oceaan maakte. Zij deed dat in 1932, vijf jaar na Charles Lindbergh. Drie jaar later vloog zij als eerste piloot over de Grote Oceaan.

Earhart, bijgenaamd ‘Lady Lindy’, verdween op 2 juli 1937 ergens boven de Nukumanu-eilanden, op weg naar het eilandje Howland. Zij was van plan de wereld rond te vliegen, goed voor een vlucht van zo’n 47.000 kilometer.

Theorie
Tighar meent dat de pilote niet crashte, maar op het eilandje Nikumaroro (deel van het huidige Kiribati) een noodlanding maakte en daar later is omgekomen. Een andere theorie stelt dat de pilote op een van de Marianen, een eilandengroep in de buurt van Japan, is geland en daar door Japanners gevangengenomen is. Zij zouden haar op verdenking van spionage hebben geëxecuteerd.

Op 5 januari 1939 werd zij officieel dood verklaard.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: