>Johannes Paulus II geselde zichzelf met riem en vastte streng

>

Gepubliceerd: 27 januari 2010 op NRC.nl

Door onze correspondent

Rome, 27 jan. Paus Johannes Paulus II kastijdde zichzelf met een riem en sliep regelmatig op de vloer. Dit staat in het gisteren gepresenteerde boek over zijn leven dat op basis van 114 interviews en nooit eerder verschenen brieven is geschreven door de postulator (promotor) van zijn zaligverklaring, Slawomir Oder.

.article_related_box table { width: 225px; }

Paus Johannes Paulus II zegent de menigte op het Sint Pietersplein   Foto Reuters

Paus Johannes Paulus II zegent de menigte op het Sint Pietersplein
Foto Reuters

Uit Waarom hij heilig is blijkt dat de vorige paus schreef dat hij in het „geval van een ongeneeslijke ziekte die een goede uitoefening van het Petrusambt verhindert” wilde terugtreden. Ook opperde hij om te stoppen op zijn 75ste, de gebruikelijke pensioenleeftijd voor bisschoppen. Uiteindelijk liet hij het echter aan „de Voorzienigheid” over. Hij trad nooit af.

Geruchten dat Johannes Paulus II zichzelf kastijdde, worden in het boek officieel bevestigd. De paus vastte met regelmaat streng, had een riem in zijn klerenkast hangen waarmee hij zichzelf geselde en die hij ook meenam naar zijn zomerverblijf. „Het was een instrument van christelijke perfectie”, antwoordde postulator Oder gisteren tijdens een persconferentie op de vraag of dat in overeenstemming is met de rooms-katholieke gedachte dat het lichaam een gift van God is.

„Voor Johannes Paulus was de zelfkastijding een getuigenis van zijn geloof’”, aldus de schrijver van het boek dat moet bijdragen aan de zaligverklaring van Johannes Paulus II, die volgens kringen rond het Vaticaan in oktober wordt verwacht.

Het boek bevat ook een nooit verschenen toespraak uit 1981 over het belang van vergiffenis in de maatschappij, vijf maanden nadat hij was neergeschoten door de Turk Ali Agca. De paus vergaf Agca al in de ambulance op weg naar het ziekenhuis, blijkt uit het boek.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: