Kunstenaars hangen uit protest zelf werk op in musea – Kunst – de Volkskrant

Kunstenaars hangen uit protest zelf werk op in musea
ANP op 12 januari ’10, 11:44, bijgewerkt 12 januari 2010 11:48

AMSTERDAM – Een groep jonge kunstenaars heeft maandagavond en -nacht eigen werken weten op te hangen in drie musea.

Met deze protestactie willen ze duidelijk maken dat niet alleen gevestigde, maar ook jonge, beginnende artiesten een plek in het museum verdienen. De instellingen waar dinsdagochtend extra kunstwerken hingen of stonden, zijn het Groninger Museum, het Bonnefantenmuseum in Maastricht en Museum de Fundatie in Zwolle.

De kunstenaars hebben dinsdag een verklaring over hun protestactie naar de media gestuurd. Ook hebben ze een filmpje op internet gezet waarin te zien is hoe ze toeslaan in het Bonnefantenmuseum. De drie musea bevestigen dat ze dinsdagochtend kunstwerken aantroffen die er eigenlijk niet thuishoren.

Het Bonnefantenmuseum laat weten dat er dinsdagochtend een grote zwart-witfoto op de afdeling oude kunst hing. De actievoerders hebben die opgehangen, toen het museum al dicht was, maar het is onduidelijk hoe ze zijn binnengekomen. Het museum is in ieder geval op maandag gesloten.

Museum de Fundatie trof dinsdagochtend een klein schilderij aan. Volgens directeur Ralph Keuning is het onwaarschijnlijk dat de actievoerders het na sluitingstijd hebben achtergelaten, terwijl het museum dicht was, omdat de kunstinstelling een goed beveiligingssysteem heeft.

Het werk is inmiddels weggehaald. ‘Het ziet er op zich heel aardig uit, maar het maakt geen onderdeel uit van de vaste presentatie’, aldus Keuning. De actievoerders hoeven echter niet bang te zijn dat hij het laat weggooien. ‘Dat doe je niet met kunst.’

Het Groninger Museum staat voor een groot raadsel. Medewerkers hebben namelijk wel op beelden van beveiligingscamera’s gezien dat er een groot kunstobject in een van de zalen stond dat er niet hoorde. Toen ze gingen kijken, was het echter weer verdwenen.

Een woordvoerster zegt dat de actievoerders het object mogelijk maandag hebben neergezet. Toen liepen er wegens onderhoudswerkzaamheden veel mensen het gebouw in en uit.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: