>Wilde paarden op ijs

>

Wilde paarden steken Oostvaardersplassen over

var id2 = ‘0.8251841833336679’;

Een kudde Konikpaarden drinken water in het natuurgebied Oostvaardersplassen vrijdagmiddag. Archieffoto ANP
update  

ALMERE – Een kudde van ongeveer honderd konikpaarden uit de Oostvaardersplassen is in de nacht van zaterdag op zondag het ijs overgestoken naar het Oostvaardersbos bij Almere. Dat maakte Staatsbosbeheer zondag bekend.

Onder het gewicht is een aantal wilde dieren door het ijs gezakt. Alle paarden kwamen op eigen kracht het water weer uit, maar één paard was zo verzwakt dat de boswachters hem moesten afschieten.

Door de sneeuw is het voor de dieren moeilijk te zien waar de grens ligt tussen vaste grond en bevroren water, aldus een woordvoerster van Staatsbosbeheer. De paarden hebben waarschijnlijk het spoor van een groep edelherten over het ijs geprobeerd te volgen. Een edelhert is ongeveer 100 kilo lichter dan een paard en maakt dus een stuk makkelijker de oversteek.

De paarden verblijven nu in een gebied dat toegankelijk is voor mensen. De boswachters van Staatsbosbeheer roepen het publiek op de dieren met rust te laten en vooral niet te voeren. ”Het voeren van wilde dieren is slecht voor de beesten en niet zonder risico.” De woordvoerster benadrukt dat de oversteek van de paarden niets te maken heeft met hun conditie. ”De paarden zijn, evenals de edelherten en Heckrunderen, in een uitstekende conditie.” In het Oostvaardersbos is net als rond de Oostvaardersplassen genoeg eten te vinden voor de dieren. Ze zullen dan ook niet worden bijgevoerd.

Zodra de omstandigheden het toelaten, bekijkt Staatsbosbeheer of de paarden weer terug moeten naar hun oude stek en zo ja hoe dat dan moet gebeuren. (ANP)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: