Gemeentemuseum opgericht door kunstenaars – Trouw

           Gemeentemuseum opgericht door kunstenaars

DEN HAAG (ANP) – Het Gemeentemuseum Den Haag is in 1864 niet opgericht door Haagse notabelen, zoals altijd werd gedacht, maar door kunstenaars die de Haagse School aanhingen en behoefte hadden aan een eigen gebouw. Het initiatief voor het museum kwam van succesvolle kunstenaars uit het hart van de kunstenaarsvereniging Pulchri, onder wie Anton Mauve, Joseph Israëls en Johannes Bosboom.

Dit ontdekte Mariette Josephus Jitta, voormalig hoofd van het Prentenkabinet. De ontdekking staat in het boek ‘Het zal je vriend maar wezen’ over de Vriendenvereniging van het Gemeentemuseum Den Haag. Ze schreef het boek, dat donderdagmiddag wordt gepresenteerd, samen met hoofdconservator en Mondriaankenner Hans Janssen. Hij ontdekte in de archieven dat het museum al in 1955 vergeefse onderhandelingen voerde over de aankoop van de Victory Boogie Woogie, het laatste onvoltooide schilderij van Piet Mondriaan dat pas in 1998 daadwerkelijk naar Nederland kwam.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: