Niet zeuren, we zijn echt gelukkig – Binnenland – de Volkskrant

Niet zeuren, we zijn echt gelukkig

Van onze verslaggever Marcel van Lieshout op 27 november ’09, 06:00, bijgewerkt 27 november ’09, 08:57
Een gelukkig volk (Marcel van den Berg / de Volkskrant)

AMSTERDAM – Voor wie het niet wist, zich misschien te veel inlaat met gemopper op weer en politiek en met somberen over de crisis: in Nederland is het helemaal niet zo slecht toeven. Onze leefsituatie wordt almaar beter, we zeggen ook dat we steeds gelukkiger zijn en als het gaat om de zogeheten misère-index (een mix van economische indicatoren) scoort Nederland het laagst, en daarmee het best, van alle EU-landen.

Zelfs onder de huidige crisis blijven wij Nederlanders tamelijk laconiek, vermoedelijk omdat de meesten onder ons de pijn nog niet aan den lijve voelen. Sterker, als wij berichten tot ons nemen over ontslagen hier of tegenvallers daar, en we zijn niet zelf partij in die ellende, dan gloeit en groeit het geluksgevoel: 84 procent van de Nederlanders zegt gelukkig of zelfs zeer gelukkig te zijn.
Crisis

‘De grondhouding van Nederlandse burgers is tamelijk constant’, schrijft het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in het donderdag verschenen rapport De Sociale Staat van Nederland 2009. ‘Crisis of geen crisis, men is persoonlijk tevreden, maatschappelijk bezorgd en politiek ontevreden.’

Waarbij zelfs die ontevredenheid over ‘Den Haag’ van een positieve kanttekening wordt voorzien: peilingen leren dat in 22 van de 27 EU-landen de burgers minder vertrouwen hebben in hun regering dan de Nederlanders.

Een beschrijving van het wel en wee van Nederland en de ingezetenen, zo ongeveer moet de tweejaarlijkse SCP-rapportage worden geduid. Aan de hand van tal van indicatoren slaan de onderzoekers aan het boetseren. Met feiten en subjectieve waarderingen wordt de gesteldheid van de natie geschetst. Vaste teneur: met Nederland gaat het helemaal niet beroerd.
Leefsituatie

Die conclusie gaat zeker op als het SCP, zoals in het gisteren gepubliceerde rapport, de ‘leefsituatie’ met die van tien jaar eerder vergelijkt. We zijn gelukkiger, gezonder en welvarender dan toen, we voelen ons veiliger, en we hebben op nagenoeg alle maatschappelijke terreinen vooruitgang geboekt.

De arbeidsparticipatie is gegroeid en behoort met 68 procent tot de hoogste van Europa. Het aandeel hoopgeleiden in de Nederlandse bevolking is het afgelopen decennium van 22 tot 28 procent toegenomen. In de leeftijdsgroep 25 tot 35 jaar zijn meer vrouwen hoogopgeleid dan mannen.

Tussen 1997 en 2007 is de reële koopkracht met zes procent gestegen. Verhoudingsgewijs hebben vooral paren met kinderen en eenoudergezinnen het beter gekregen. Dat geldt dan weer niet voor de bijstandsgerechtigden.
Allochtonen

Bij dat alles zijn we ook nog eens ‘milder’ geworden over allochtonen, meent het SCP. ‘Hoewel de heftigheid van het politieke debat over de integratie van minderheden, met name die met een islamitische achtergrond, evenals de grote aandacht daarvoor in de media anders doen vermoeden.’

In 2000 vond nog meer dan de helft van de Nederlanders dat er hier te veel allochtonen wonen, nu is dat gedaald naar 39 procent. In 2000 zei 52 procent van de Nederlanders ‘moeite’ te hebben met een allochtoon als buur, nu is dat 33 procent.

Minpunt: ‘We vinden elkaar lang niet altijd aardig’, zo schetst het SCP. Ogenschijnlijk houden we er een steeds ontspannener levensstijl op na (Nederlanders hebben de joie de vivre ontdekt, vermoedt het SCP), in onze omgangsvormen schuilt vaak verbetenheid en gebrek aan relativering.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: