Oosterling – beste kroeg van de stad

Het cafe waar ik zou zitten als ik van drank hield is gekozen tot Beste van de Stad.

Stokoude kroeg de beste in de stad

Marcel Oosterling achter zijn tap: ‘We zijn conservatief, waarom een winnende formule wijzigen?’ Foto Klaas Fopma
AMSTERDAM – ‘Qua sfeer en uiterlijk heeft dit café alles,’ schreef Simon Carmiggelt over café Oosterling, op het Frederiksplein. Misset Horeca was het dit jaar met hem eens, het café werd tweede in de horeca top 100.

Al ruim twintig jaar runnen de gebroeders Oosterling het gelijknamige café, maar al 132 jaar is de kroeg in de familie. Eerst zat er een zetbaas in die de door Oosterling gestookte oude klare verkocht, daarna werd het een kroeg.

”Als je hier een spijker in slaat, heb je gelijk commentaar en de jenever verkopen we ook nog steeds,” zegt Marcel Oosterling. De toog is van ouderwets blinkend koper en de bar is abnormaal laag. Vroeger was het de toonbank van de VOC-winkel die er in de zeventiende eeuw in zat. Ook de stellingen erachter stammen nog uit de VOC-tijd.

De kruiden uit Indië die er verkocht werden, hebben plaatsgemaakt voor flessen drank, netjes in rijen opgesteld. Naast een café is Oosterling ook een slijterij, de vergunning stamt nog van voor de familie de zaak kocht in de negentiende eeuw. Omdat het altijd in de familie is gebleven is het nog steeds mogelijk er drank per fles te kopen. ”Mocht het café verkocht worden aan iemand anders, dan zijn we die vergunning kwijt,” zegt Oosterling.

Behalve Carmiggelt kwamen er wel meer bekenden in de kroeg. Martin van Amerongen schreef er commentaren en wie vroeger naar de Fabeltjeskrant keek, zal met een beetje fantasie het Praathuis in het café herkennen. Schrijver Leen Valkenier kwam er regelmatig.

Het jaar 2009 zat vol prijzen voor de broers. In januari wonnen ze al de prijs voor meest gastvrije kastelein op de Horecava. Marcel werd in de zomer wereldkampioen slotracen (scheuren met model autotjes) in Toronto. En nu zijn ze dus het beste café van Amsterdam, alleen De Beyerd in Breda stond boven hen op de lijst. In de Wildeman was de enige andere kroeg uit de stad die de top 10 haalde, met een achtste plaats. Marcel Oosterling: ”Vader zat te glimmen toen hij het hoorde, wij hadden het zelf ook absoluut niet gedacht. We stonden de afgelopen twee jaar wel in de top 100, eerst op 23, en daarna op 17.”

Oosterling kent de meeste gasten bij naam, voornamelijk mannen van boven de vijftig in de middag, en schudt ze de hand als ze binnen komen. ”Zwaar overdreven,” roept een vaste klant als hij het nieuws hoort, grappend. ”Nu worden die biertjes zeker drie euro. Als de service maar hetzelfde blijft.”

Oosterling vindt persoonlijk contact en een luisterend oor belangrijk. ”Het is ook een beetje tactiek, als mensen niet met elkaar praten, kom ik even een praatje maken.” ”Hé Marcel, heb je ook een tactiek om hier een biertje neer te zetten,” roept een andere stamgast.

Oosterling: ”We zijn wel conservatief. Waarom de winnende formule veranderen?” (ROSANNE KROPMAN)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: