Cézanne ‘vader van de moderne kunst’

Cézanne ‘vader van de moderne kunst’

DEN HAAG (ANP) – In het Gemeentemuseum in Den Haag is vanaf zaterdag de tentoonstelling Cézanne – Picasso – Mondriaan te zien. Het is voor het eerst sinds 1956 dat in Nederland weer werk te zien is van de beroemde Franse schilder Paul Cézanne (1839-1906), die wordt gezien als de ‘vader van de moderne kunst’. De expositie duurt tot en met 24 januari.

Cézanne, beroemd om onder meer zijn landschappen met de berg Mont Saint-Victoire, had grote invloed op Pablo Picasso (1881-1973) en de Nederlander Piet Mondriaan (1872-1944). Picasso ziet zich als de ‘artistieke erfgenaam’ van Cézanne en noemde hem zijn ‘artistiek vader’, aldus Benno Tempel, sinds januari de nieuwe directeur van het museum.

Tempel plaatst in zijn eerste grote tentoonstelling Cézanne, Picasso en Mondriaan in een nieuw perspectief. De drie schilders hadden volgens Tempel een beslissende invloed op het ontstaan van de moderne kunst. Volgens Tempel is de invloed van Cézanne en het kubisme op Mondriaan altijd onderbelicht gebleven. Op de tentoonstelling is te zien dat Mondriaan in het begin landschappen schilderde en later steeds abstracter ging werken.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: