>Leve de Penisnijd.

>

Gistermiddag hield Dr Maaike Meijer de jaarlijkse Mosse lezing.

LEVE DE PENISNIJD

Mannelijkheidscomplexen bij lesbo’s en andere mensen

“Ik ga me richten op iets wat mij al jaren intrigeert: de penisnijd van meisjes en het verband daarmee met het lesbisch flirten met masculiniteit, en de constructie van een doorgaans als vervaarlijk gezien imago door vrouwen die putten uit de parafernalia van de mannelijkheid. Ik wil dergelijke fascinaties psychologisch en cultuurhistorisch helpen begrijpen. In mijn ogen is penisnijd allesbehalve negatief. Toch lijkt hij nog steeds taboe. Mannelijkheid in vrouwen lijkt veel negatiever te worden gewaardeerd dan vrouwelijkheid in (witte autochtone) mannen. Waarom kan penisnijd niet vertoond worden? Omdat vrouwen zijn aangesteld als de sluitsteen van het gewelf der twee seksen? De mannelijke vrouw – of zij zich nu als zodanig gedraagt dan wel zo kleedt – wordt nog steeds geassocieerd met ‘het lesbische gevaar’, ook in tijd van homo-huwelijk, waarin het lesbische gevaar juist geheel lijkt te zijn geweken. En dat hangt weer samen met de maatschappelijkeassimilatie van lesbo’s. De lesbo is getemd. Ik wil die gekooide tijger weer eens loslaten en vrij latenrondlopen. Ik wil het hebben over de persistente ongemakkelijkheid die de mannelijke vrouw oproept. Wanneer ik af en toen met heterovrienden en -vriendinnen wil bespreken wie ik echt ben – een soort van vrouw, maar dan toch slechts een halve – dan roept dat heel weinig reactie op, behalve een luidkeels en enigszins onhandig zwijgen. Na een tijdje hou ik er maar over op. Mijn niet-lesbische vrienden, waarvan ik er na mijn afscheid van het separatisme een heleboel heb, weten eigenlijk niet hoe erop te reageren. Ik heb duidelijk geen probleem. Nee, ik heb eerder een oplossing – maar een waarbij zij zich niets kunnen voorstellen. Misschien heb ik het nooit helemaal goed uitgelegd.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: